/ Thinkstock/Getty Images
Община Белослав е с най-висок рейтинг по прозрачност не само между 12-те общини във Варненска област, но тя е в челната тройка на общо 264-те институции на местната власт в България. Това посочват резултатите от годишния одит, представен от Програма Достъп до Информация.  При възможен максимум от 108.7 точки  по 139 индикатори за оценка на общините и тяхната прозрачност Белослав събра 86 т.

На 18-то място в класацията е община Аксаково, следвана на 20-то място от община Девня, която е вдигнала рейтинга си с близо 20 т. в сравнение с миналата година.

Община Варна, която дръпна с 30 позиции през 2016 г., сега се върна назад и зае 75 –то място в класацията на общините. Нейната интернет страница събра по- ниски резултати, защото не отразява пълно последните промени в ЗДОИ от декември 2015- не са актуализирани вътрешните правила според измененията,  няма регламент за повторното използване на информация от обществения сектор, няма публикувани протоколи на комисиите за обществени поръчки, както и сключените договори по тях.

Останалите общини остават назад, като с най-нисък резултат е Вълчи дол и заема 240-то място в класацията. С  рейтинг по прозрачност сред  28-те областни администрации Варна е на пето място. С най-добри резултати сред регионалните структури на изпълнителната власт, които въпреки че са задължени субекти по ЗДОИ, обичайно изпращат медиите за информация  към „шапката си” в София, са Басейнова дирекция –Варна, Регионално управление на образованието и Регионалната здравна инспекция.  Сред общо 151 териториални органи на изпълнителната власт ОД на МВР във Варна попада в „златната „среда и е на 78-място.