Баща на дете с нарушено зрение: Никой не ни е длъжен, но ни трябва помощ
Баща на дете с нарушено зрение: Никой не ни е длъжен, но ни трябва помощ / фейсбук

Третокласникът в СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. Д-р Иван Шишманов” Християн Гатев се нуждае от помощ. Той се ражда с увреждане на зрителния нерв – очите му са здрави, но реално живее в мрак. Заболяването е много рядко, но има шанс известен процент от зрението да се възстанови чрез специални процедури в чужбина.

Християн е съвсем обикновено и нормално дете като всички останали. С единствената разлика, че все още не е виждал родителите си. Заради проблем с очите, който лекари откриват малко след раждането му, разказа бащата на Хриси Ивайло Гатев.

"Диагнозата я откриха още първия месец като се роди. Когато стана на 6 месеца я потвърдиха - недоразвит очен нерв. От три години го водим в руска клиника, където му правят специални стимулации на очния нерв. Процедурите трябва да се правят четири пъти годишно. Едно ходене - с процедурите и разходите за транспорт и престой, излиза между 2800 и 3000 лева", обясни бащата.

Следващата стъпка от лечението би била детето да почне да разпознава сенките и да не се блъска в предмети. За съжаление неговите родители, като повечето в България, не разполагат с нужните средства за процедурите. Ако те не продължат, ефектът от лечението може да се изгуби. До момента по сметката на Християн са постъпили 330 лева. Допълнително на благотворителен детски турнир „Делфините“ са събрали още 460.

"Аз знам, че никой не ни е длъжен. Не сме единствени с нужда от помощ за лечение. Решили сме, ако има възможност да се съберат пари, ще му продължим лечението. Ако няма шанс - наблягаме на образованието и гледаме напред", са думите на Ивайло.

Семейството не разчита на помощ от държавата. Християн получава единствено пенсия заради 100 процента инвалидност с придружител. Макар да дават оптимистични прогнози за състоянието на момчето, лекарите не се ангажират с мнение за колко време и в каква степен може да се възстанови зрителният нерв. Независимо от проблема си Хриси е изключително любознателен – знае английски и френски, назовава всички столици на европейските държави и без проблем учи уроците си.

Сметка в UniCredit Bulbank, BIC UNCRBGSF, IBAN BG35 UNCR 76301077272298 (в лева)