Баща и син Данови остават в ареста
Баща и син Данови остават в ареста / netinfo
Веселин Данов и синът му Христо, задържани за бизнес с проститутки, остават за постоянно в ареста. Това реши Варненският окръжен съд на заседание, което се гледа при закрити врата заради използваните при разследването специални разузнавателни средства.

Варненският бизнесмен и общински съветник от Народняшката земеделска партия Веселин Данов, заедно със сина си Христо, местен парламентарист от същата партия, попаднаха в ареста в петък следобед след полицейска акция в офиса на заложната им къща "ВИП" на бул. "Княз Борис I" 84.

Прокуратурата е повдигнала срещу Данов старши 3 обвинения, едното от които за ръководене на престъпна група. Според прокуратурата, на 12 септември в съучастие баща и син Данови са изнудвали Николай Иванов да им даде 2000 евро. От 8 до 12 септември Данов старши на два пъти е прибрал суми от по 1000 лева, за които има доказателства, че са от престъпна дейност, сочи още обвинението.

Адвокатите на Данов заявиха, че ще обжалват днешното решение на съда, като ще искат изменения на мярката му за неотклонение в “подписка”. Защитниците на бившия ВИП брадър бяха категорични, че ще пледират “невинен”. По време на днешното съдебно заседание на 54-годишния Данов му е прилошало, което наложило краткото му прекъсване. Според защитата, подопечният им има редица заболявания, между които сърдечно-съдови, бъбречни кризи и дискова херния.

Постоянна мярка “задържане под стража” съдът наложи и на останалите четирима задържани по случая - Асен Живков, Ивайло Иванов, Симеон Симеонов и Петър Петров. За Ивайло Иванов обвинението посочи, че са на лице гласови и писмени доказателства, които сочат, че от септември 2007 година до септември 2008 година е бил съдружник във фирма, която е била собственик на бар, в който той е работел като касиер. Момичета са наемани за сервитьорки, но са работели като проститутки. Симеон Симеонов също като другите задържани е обвинен за участие и организиране на престъпна група с цел склоняване към проституция и трафик на хора. Срещу тях също са повдигнати обвинения за съучастие в организирането на престъпна група.

Ако бъдат обжалвани, днешните решения на съда ще бъдат гледани от по-горна инстанция на 23 септември.