То е най-популярната напитка в света. От него на ден се изпиват повече от милиард чаши. Обичат го и млади, и стари. Без него не могат както жени, така и мъже. Много често е и повод представители на двата пола да се сближават.
За повечето от нас денят е немислим без кафе. Доказателство за популярността на тонизиращата течност сред българите - второ място в света по консумация на еспресо, след Италия. Затова и у нас все по-често се търсят баристи - нещо като бармани, специално обучени в приготвянето и сервирането на кафе.
С бариста „общуването" с кафето придобива завършен вид. Просто защото той може да ви приготви кафето, което вие искате. Наименованието идва от Италия - родината на еспресото. На Апенините и днес използват тази дума - тя означава "човекът зад бара, който приготвя еспресо и всякакви други видове кафе, както и сервира алкохолни и безалкохолни напитки".
Еспресо технологията е най-сложният метод за извличане на екстракти. Ако сбъркате нещо, резултатът е много лош, споделя Йордан Дъбов - единственият лицензиран инструктор от Европейската асоциация за гурме кафе за България и Македония. Дъбов е и сертифициран бариста - 2-ра степен. Според него хубавото кафе си има цена и тя не е 50 стотинки.
Лесно ли се става бариста и колко важно е за едно кафене да има зад бара си подобен специалист? Чуйте повече в звуковия файл!