Бакшиши готвят невиждан протест пред Парламента
Бакшиши готвят невиждан протест пред Парламента / netinfo
Таксиметрови организации от цялата страна подготвят невиждана по своите мащаби стачка пред сградата на Народното събрание, ако правителството не уважи исканията им за промени в Закона за автомобилните превози. Това съобщи за Дарик председателят на независимия транспортен синдикат "Авто 94" Димчо Иванов.

"Настоящият закон и производните му наредби върнаха робовладелския строй в бранша и ни обричат на сигурна смърт", коментира синдикалният лидер.

Той заяви, че ако в срок до края на тази седмица браншовите организации и правителството не се споразумеят и не започне съвместното изготвяне на проект за промени в Закона за автомобилния транспорт, не е изключено стачните действия да бъдат предприети и в изборния ден. Исканията на таксиметровите шофьори са да отпадне изискването за първоначална регистрация до 5 години за колите, които се ползват за тази услуга.

Според браншовиците трябва да има технически изисквания към автомобилите, а не таван за годините. В тази връзка Иванов съобщи, че за последните две години във Варна е имало три смъртни случая на таксиметрови шофьори, водачи на автомобили с марката “Лада”, които не са отговаряли на техническите параметри. Сред другите искания е представители на браншовите организации да бъдат включени в изпитните комисии, които издават разрешителни за осъществяване на таксиметрова дейност.