/ Дарик Варна
Багери влязоха тази сутрин във варненската ромска махала "Максуда". За няколко часа бяха премахнати 18 незаконни къщи покрай дерето в гетото, които попадат в трасето на продължението на  булевард  „Левски”.

Багери в Максуда
Дарик Варна

Всички постройки са на територията на район „Одесос” и за тях има влезли в сила заповеди за събаряне, обясни за Дарик шефът на общинската  дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред” Николай Няголов.

Багери в Максуда
Дарик Варна

Постройките са незаконни и заповедите за премахването им са издадени много преди да бъде издадено разрешение за строеж на продължението на бул.”Левски”, но някои от премахнатите незаконни къщи така или иначе попадат на трасето на булеварда, обясни Няголов. Той допълни, че на терен в „Максуда” се работи от месец и затова няма напрежение сред обитателите на съборените постройки.

Максуда
Дарик Варна

„Няколко пъти разговаряхме, на три пъти правихме срещи с хората, които живеят тук. Подробно им беше обяснявано, че рано или късно това ще се случи, защото има издадени заповеди и те се не са обжалвани по надлежния ред”, отбеляза общинският шеф.

Багери в Максуда
Дарик Варна

Започна разчистване на бунището в „Максуда” (СНИМКИ)

Максуда
Дарик Варна

Акцията в ромската махала премина без напрежение. В района имаше засилено полицейско присъствие, кола на пожарната и екип от Общинския приют за безстопанствени кучета. 

До днес общината бе изчистила 12 000 тона боклук от скатовете на "Максуда". Днешните строителни отпадъци също бяха извозени към депо.

Максуда
Дарик Варна

Близо 100 са съборените незаконни обекти от миналата година досега. Предстои издаване на заповеди и за останалите, обявиха от Общината.