Автогарите във Варнеско са изрядни
Автогарите във Варнеско са изрядни / Dariknews, архив

Автогарите във Варненска област са без нарушения, установи повторната проверка на инспектори от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация". В цялата страна само 7 от общо 89 автогари не са изпълнили предписанията на агенцията. Нередности са регистрирани в областите Благоевград, Велико Търново, Разград, Силистра, Добрич, Перник и Бургас, като за допуснатите нарушения са съставени девет акта за административно нарушение. Най-честите пропуски на автогарите са липсата на звукова уредба, маркировка, информационни табла, навеси и др.

В края на юни от Варна започна масова проверка на всички автогари в цялата страна. Месец по-късно стана ясно, че 89 от общо 170 автогари са с нарушения. Издадени им беше предписание в срок от 30 дни да отстранят установените нередности. Повторните проверки показват, че повечето от автогарите са отстранили забележките.

В рамките на акцията са направени и близо 5 000 проверки на автобуси, извършващи вътрешни и международни превози. Съставени са 264 акта за установено административно нарушение, а на пет е наложена принудителна мярка „спиране от движение”.

ИА „Автомобилна администрация” предупрежава, че въпреки добрите резултати ще продължи контрола над автогарите, докато не бъдат отстранени всички нередности и ще налага още по-строги санкции при неспазване на установените от закона изисквания.