Атакуват в съда строителството на социален блок в „Аспарухово“
Атакуват в съда строителството на социален блок в „Аспарухово“ / DarikNews.bg, архив

Решението на Варненския общински съвет за строителство на социален блок в квартал „Аспарухово“ ще бъде атакувано в съда. Около 15 души от квартала ще подадат групова жалба, изтъквайки в нея, че проектът е дискриминационен. Той е на стойност около 4 млн. лв., като финансирането ще бъде по Оперативна програма „Регионално развитие“. Комплексът ще е с 30 жилища и в него ще бъдат настанявани многодетни семейства, самотни родители с деца и бездомници. Отреденият парцел се намира на ул. „Горна Студена”, която преминава през циганската махала в квартала и на която живееха повече от половината жертви на потопа на 19 юни.

Срещу изграждането на социалния блок бяха организирани няколко протеста, а жителите на квартала събраха около 4000 подписа.

Жалбата срещу решението на местния парламент е подготвена от адвокат Петър Иванов, който е част от инициативния комитет в квартала. В нея ще бъде посочено, че Община Варна си е позволила манипулация на общественото мнение. Мотивите за това са поръчано от местната власт проучване, според което 99 % от анкетираните подкрепят изграждането на блока.

Едно от условията, за да получи проектът европейско финансиране, е да има одобрението на местните жители. Първоначално блокът трябваше да бъде построен в квартал „Възраждане“, но идеята пропадна заради недоволството на местните жители.