Атака във Варна изпраща дами в парламента?
Атака във Варна изпраща дами в парламента? / Sofia Photo Agency, архив

„Атака” във Варна е с пети резултат от всички области в страната. За партията на Волен Сидеров са гласували 9,43% от избирателите във Варна и областта, сочат данните на Районната избирателна комисия.

Най-голяма подкрепа националистите са получили в Монтана, където бюлетина за „Атака” са пуснали 11,41% от избирателите. В Пазарджик гласа си за партията са дали 11,1%, а в Кюстендил – 11%. Успех хората на Сидеров бележат и в Перник с близо 11 на сто подкрепа.

Във Варна „Атака“ е трета политическа сила след ГЕРБ и БСП, които спечелиха съответно 34,64 % и 22,96 %. Този път разликата между националистите и социалистите е голяма в сравнение с миналите парламентарни избори, когато двата лагера бяха с почти изравнени позиции. На вота през 2009 година за левицата във Варна и областта гласуваха 16,13 на сто, а за националистическата партия – 13,17% от избирателите.

От местната структура на „Атака“ са доволни от вчерашния резултат, макар да казват, че винаги е можело и повече. По-ниския процент доверие в сравнение с 2009 г. не означава отстъпление в позициите, категорични са от партията.

„Избирателната активност в неделя беше доста по-ниска тази преди четири години, което е един от факторите. Освен това въпреки ударите и опитите да ни очернят, ние запазваме във Варна същите позиции, както през 2009 г. и 2005 г. И тогава, и сега имаме по два депутатски мандата“, заяви пред Дарик Николай Александров, областен координатор за Варна и регионален координатор за Североизточна България, който бе избран за депутат в 42-рото Народно събрание.

Голямата въпросителна сега е от кой избирателен район ще предпочете лидерът на „Атака“ Волен Сидеров да влезе в парламента. Освен във Варна той водеше кандидат-депутатска листа и в София.

На миналия вот през 2009 г. той избра Бургас пред морската столица, а на изборите през 2005 г. предпочете да стане депутат от София, въпреки че отново беше водач на листата във Варна.

Изчисленията показват, че лидерът на „Атака“ най-вероятно отново ще се спре на столицата. Втори и трети в кандидат-депутатската листа от 25-ти МИР са Магдалена Ташева и Маргарита Николова. Ташева води листата на националистите в Пловдив област и влиза в парламента, а Николова има реални шансове да стане депутат от Варна.

Ако Сидеров и този път седне на депутатската банка от столицата, следващите двама в списъка във Варна са Николай Александров и Маргарита Николова. Александров обаче е водач на листата на „Атака“ в Добрич и вероятно ще влезе в Народното събрание от добричкия избирателен район.

Това означава, че ако този сценарий се осъществи, представителите на „Атака“ от Варна ще бъдат дами -   Маргарита Николова и Калина Балабанова, като и двете са от София.