Арест за лихвар, давал заеми срещу 60% лихва
Арест за лихвар, давал заеми срещу 60% лихва / Дарик Варна, архив

Владимир Ковачев, привлечен като обвиняем за извършване на незаконни банкови сделки, ще продължи да пребивава в ареста. Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна от миналата седмица, с което е била определена първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо 64-годишния мъж, разследван за лихварство. Обвиняемият е предоставял кредити в левове, евро и долари на 15 лица, съобщават от пресцентъра на съда.

Той определял според клиента лихва в размер от 10 до 60 на сто, като с това причинил значителни вреди на кредитополучателите. Някои от длъжниците му били принуждавани със заплахи да подписват записи на заповеди и да залагат свои недвижими имоти. При претърсване в дома му били намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници, златни и сребърни кюлчета, златни монети и скъпоценни камъни.

Днес стана известно, че досъдебното производство спрямо Ковачев, което съдържа вече 6 тома, е образувано през юни 2012 година, за кратко е било спирано и отново възстановено преди година. Разпитани били повече от 20 свидетели, някои от тях и пред съдия. Съставът на Апелативния съд намира, че първата съдебна инстанция е изложила убедителни аргументи и въз основа на събраните доказателства е обосновала предположението, че Ковачев е съпричастен към обвинението, за което е привлечен като обвиняем. Това е тежко, умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 10 години, глоба от 5000 до 10 000 лева, като и конфискация на част или на цялото имущество.

Варненският апелативен съд намира, че и другите законови предпоставки за постоянния арест на Ковачев са налице. Той е привлечен като обвиняем в изпитателния срок на условно предсрочно освобождаване от ефективно търпяна 12-годишна присъда за убийството на жена му Анелия. Този факт води до извода, че има опасност, ако е на свобода, Владимир Ковачев да извърши друго престъпление.

Днес втората съдебна инстанция прие като доказателство медицинска документация за няколко хронични заболявания на обвиняемия, но намери, че заключение за това дали Ковачев може да стои в ареста с наличните си здравословни проблеми може да направят само експерти. Това определение не подлежи на обжалване.