Антоний Гълъбов: Денят за размисъл трябва да отпадне
Антоний Гълъбов: Денят за размисъл трябва да отпадне / снимка: БГНЕС, архив

Задържането на Янко Станев е притеснително, тъй като е използвано в предизборната кампания в деня за размисъл. Това коментира в ефира на Дарик социологът Антоний Гълъбов, експерт в асоциация „Прозрачност без граници”. Той обясни, че това е нарушение на закона, което обаче едва ли ще бъде санкционирано.

"Всички, които говорят с изненада за него, трябва да се запитат каква е ролята му през годините. Янко Станев не е непозната фигура. Много притворство и неискреност имаше в реакциите след задържането му, а това влошава качеството на средата, в която варненци трябва да изберат кмет. Много хора забравят, че са разчитали на подобен тип услуга", посочи социологът.

Според него денят за размисъл би трябвало да отпадне, тъй като по този начин могат да се пресекат спекулациите, обслужващи корпоративни интереси, от които страдат само избирателите.

По повод по-ниската активност на наблюдателите от ГИСДИ по време на балотажа в сравнение с първия тур Антоний Гълъбов изрази опасение, че статутът на независимите наблюдатели е опорочен.

"С позицията на наблюдателите се спекулира. Те са фигура за постигане на достъп до изборните помещения и влияние върху избирателите", каза още той.