Антарктически ветеран акостира във Варна
Антарктически ветеран акостира във Варна / снимка: cruisemapper.com

Варна ще посрещне антарктически ветеран. На Морска гара тази сутрин ще застане лайнерът „Минерва" (Minerva), плаващ под флага на Бахамските острови. С него във варненското пристанище, което се обособява като ключова и желана круизна дестинация на Черно море, ще пристигнат около 270 пасажери от Великобритания, САЩ, Германия и Австрия, съобщиха от порта.

Построеният през 1989 година кораб ще пристигне от Констанца и около 13,00 часа ще отплава за Несебър.

Корабът, който ще акостира във Варна, е построен през 1989 г. в украинската корабостроителница „Николаев" за нуждите на руския флот. Първоначално щял да изпълнява функциите на разузнавателен кораб, но по-късно руският флот се отказва от проекта. Последователно „Минерва" става собственост на няколко компании. През годините корабът е плавал във водите на Антарктика, а преди първия си круиз е именуван и приет лично от Нейно кралско височество херцогинята на Глостър в Лондон, Великобритания. „Минерва" има дължина 133 м. и широчина 20 м. Съдът е с бруто тонаж 12 892 тона. Плава под флага на Бахамските острови и има ледови клас. Корабът приема до 350 пасажери в изключително луксозна обстановка.

„Пристанище Варна" ЕАД работи по рехабилитация на Морска гара и естетизация на средата около нея. Целта е да се осигури европейски облик на зоната, която посреща потока туристи. „Тазгодишният сезон е сериозно повлиян от политическата обстановка. Нашето пристанище и градът остават сред предпочитаните от круизните компании", коментира Петър Сеферов, изпълнителният директор на „Пристанище Варна" ЕАД.

„Посещението на бутиков лайнер като „Минерва" е красноречив знак за качеството на предлаганите от нас услуги, както потвърждава и интереса на чуждестранните ни гости към историята и културата на града и страната", коментира Александър Аврамов, ръководител сектор „Морска гара и яхт клуб" на „Пристанище Варна" ЕАД.

С промяна в Тарифата за пристанищните такси, правителството понижи коефициента на редукция на тонажната такса за пътническите кораби от 0,5 на 0,4. Изменението цели да се подобрят условията за превоз на пътници и извършване на круизни туристически пътувания в българските пристанища. Новата стойност ще доведе до редуциране на дължимите такси от пътническите кораби средно с 14 на сто. Това от своя страна създава предпоставки за насърчаване развитието на бизнеса чрез запазване на съществуващите и привличане на нови пътници, както и за преодоляване на засилената конкуренция със съседните страни, информират от пристанището.