Анаболи убиха млад варненец
Анаболи убиха млад варненец / снимка: Агенция „Митници”, архив

За броени часове 26-годишен варненец почина, след като постъпи в клиниката по токсикология на Военноморска болница с интоксикация от анаболи.

Младежът, който бил отдаден на фитнеса, от дълго време взимал стероиди за по-добри резултати от тренировките. Преди около месец обаче се обърнал за помощ към личния си лекар по повод затруднено дишане. Изследванията показали, че анаболите са отговорни за увеличеното му сърце. В тази връзка била планирана хоспитализация на момчето, но преди да постъпи в болница, той се почувствал изключително зле и постъпил в токсикологията миналата седмица, разказа шефът на клиниката доц. д-р Снежа Златева пред petel.bg.

В крайна сметка, докато лекарите се борят за живота му, установяват, че той има не само увеличено сърце, но и тромби в белия дроб и краката. Това довело до внезапната смърт на варненеца само часове след постъпването му в клиниката.  „Младежът е взимал стероиди, както през устата на таблетки, така и инжекционно“, коментира доц. Златева. Тя припомни, че през последните няколко месеца няколко спортисти от цял свят са били застигнати от внезапна кончина именно заради прием на анаболи.

„Родителите трябва да внимават, да се интересуват и да възпират децата си от употребата на подобни средства. Трябва да се знае също, че стероиди понякога се съдържат дори в хранителните добавки, разработени за спортисти, така че трябва да се внимава изключително много“, допълни специалистът. Тя посочи, че аутопсията на младежа безспорно е доказала тезата за смърт поради стероиди, но сега се изчакват хистологичните изследвания, които да посочат точно за какъв тип вещества става дума.