Аладжа манастир в топ 3 на новите БГ чудеса
Аладжа манастир в топ 3 на новите БГ чудеса / снимка: bgchudesa.com

Аладжа манастир е на трето място във временното класиране   в кампанията "Чудесата на България". Един от най-значимите християнски паметници на Варна е получил 20% от гласовете. Преди скалния манастир са крепостта „Баба Вида“ и Белоградчик и Магурата. За тях са гласували съответно 28% и 24% от участниците в националния вот. На четвърто място е Кръстова гора с 10%, следват Долината на тракийските царе със 7% и Мадара с 4%.

До финала на гласуването – 3 октомври, остават само няколко дни. Затова призивът към варненци е да се включат активно в гласуването на сайта bgchudesa.com. Резултатите ще бъдат обявени същия ден на церемония в НДК.

Идеята на кампанията „Чудесата на България“ е с общите усилия и участие на държавните институции, от една страна, и гражданското общество - от друга, да бъдат определени нови кандидатури от материалното и нематериалното културно-историческо наследство на България, които да бъдат предложени за включване в списъка на ЮНЕСКО.

В челната тройка на кандидатурите от нематериалното наследство са майсторите на кукли от шума, чипровските килими и дядо Кирил от Божевци.