Аладжа манастир и Термите в общински ръце
Аладжа манастир и Термите в общински ръце / Dariknews.bg

Община Варна ще поиска от Министерството на културата да отдаде за безвъзмездно управление за срок от 10 години 6 археологически обекти и исторически паметници на територията на общината, сред които са Аладжа манастир, малките и големи Римски терми. Това стана ясно от провелото се днес заседание на комисията по култура към Варненския общински съвет.

Искането е по предложение на директора на РИМ Варна проф. Валентин Плетньов. Комисията по култура излезе с положително становище и даде зелена светлина предложението да се разгледа от комисията по собственост и стопанство, която да се произнесе с окончателно становище.

Археологическите имоти са собственост на Министерството на културата, като след промени в Закона за културното наследство общините могат да получат правото за безвъзмездно управление на недвижими имоти и културни ценности – публична държавна собственост. Освен „Аладжа манастир”, малките и големи Римски терми, директорът на музея предлага в общински ръце да преминат още Епископската базилика на Одесос, Енеолитният некропол и манастирът в м-т Караач теке.

„Имотите пак ще са собственост на министерството, но ще се управляват от общината. Догодина ще стартира туристическият маршрут от малките до големите терми. Приходите от него ще отидат в Министерството на културата вместо в общинската хазна”, обясни още проф. Плетньов.

Комисията по култура излезе с положително становище и oтносно искането за изграждане на паметна плоча на хореографа Стефан Желязков. Искането е от ръководството на читалище „Отец Паисий”, като се предвижда паметната плоча да се постави пред сградата на читалището, а финансирането ще се поеме изцяло от ръководството на институцията.