Аксаково стана част от Италия
Аксаково стана част от Италия / Darik Varna

От 5-и септември община Аксаково е част от икономическия и културния живот на италианската община Кераско. На 5-те входа на колоритното северноиталианско градче грее името на българската община. От събота тя е част от семейството на побратимените с Кераско градове.

В съхранената от 17-и век тържествена зала на общината в Кераско кметът на града-домакин Клаудио Богетти и инж. Атанас Стоилов подписаха официално декларация за приятелство между двете общини. В нея те се ангажират да се грижат, развиват и поддържат човешките, културните и икономическите отношения между двете общности чрез срещи и обмен на приятелство, взаимно познанство и сътрудничество.
След церемонията по подписването кметът на Аксаково посади маслиново дърво в Алеята на побратимените градове, която властта в Кераско гради и поддържа от години.

В нея българската община е чест от пъстро семейство, в което партнират френската община Вилар сюр Вар, немската Мьокмюл, унгарската Пилискаба и румънската Чефа.
В рамките на италианската си визита кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов получи официално предложение за побратимяване с немската община Мьокмюл. Кметът Улрих Щамер пожела в следващите няколко месеца да бъдат подготвени параметрите на бъдещото партньорство с Аксаково.

Улрих Щамер е кмет на Мьокмюл от 15 години. Асистент в кметството му е българка, омъжена в Германия.