Аксаково решава ВиК проблемите си за 30 години напред
Аксаково решава ВиК проблемите си за 30 години напред / DarikNews.bg, архив

Над 40 процента от ВиК-мрежата на Аксаково вече е подменена с помощта на проекта „Подобряване на градската инфраструктура за питейни и отпадъчни води”, финансиран по ОП „Околна среда”. Общата му стойност е над 13 млн. лв, а срокът за изпълнение е 30 месеца.

Реалното строителство по проекта е започнало през септември 2013 година. Ще бъде изградена нова канализация за битова и дъждовна вода в Аксаково, водопроводната мрежа ще бъде подменена. Почти всички улици в града са разкопани, а главната е затворена за движение, разкри ръководителят на проекта инж. Красимира Дянкова. Тя обясни, че има неудобства за населението, които обаче няма как да бъдат избегнати при работа по такъв мащабен проект. Очаква се до лятото строителството да приключи и да започне възстановяване на настилките по всички улици.

Идеята е Аксаково да реши ВиК проблемите си поне за следващите 30 години, посочи кметът на общината инж. Атанас Стоилов. Канализационната мрежа се подменя с тръби с по-голям диаметър с оглед разрастването на града. Реализацията на проекта цели редуциране броя на авариите, намаляване на загубите на вода и повишаване на качествата й. Той предвижда и изграждането на допълнителни големи колектори извън Аксаково.

В момента общината работи по европроекти за 49 млн. лв, а бюджетът й е около 8 млн. лв. Аксаково ще кандидатства с два проекта по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Първият е за укрепване на корпуса на депото за боклук във Въглен, а вторият за рехабилитация на пътя Албена – Климентово – Кантарджиево.