Аксаково без ВиК проблеми за поне 30 години напред
Аксаково без ВиК проблеми за поне 30 години напред / снимка: Дарик Варна

Министерството на околната среда и водите, чрез Оперативна програма „Околна среда", ще продължава да инвестира в региона на Черноморското крайбрежие. Това обяви министър Ивелина Василева, която участва в официална церемония по приключването на проект "Подобряване на градската инфраструктура за питейни и отпадъчни води в град Аксаково".

С реализирането на проекта град Аксаково ще има 100 % покритие с канализационната мрежа, елиминира се опасността от замърсяване на почвите и водите. В рамките на проекта е създадена канализационна мрежа с обща дължина 14 км. Рехабилитирани са и 12 км. водоснабдителна мрежа, изтъкна екоминистърът.

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" и е с общ бюджет близо 13,5 млн. лв. Около 2,5 милиона от тях са спестени на Оперативната програма след проведените търгове и конкурси, разкри кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов. Той уточни, че общината реализира проекта без нито една финансова корекция.

Извън Аксаково, където градът ще се разширява в бъдеще, в рамките на проекта допълнително са заложени големи канализационни колектори, които да осигурят безпроблемното развитие на Аксаково. „Това ни дава увереност, че в следващите 30 и повече години самият град няма да има проблеми с водопровода и канализацията", отбеляза инж. Стоилов.

През стария програмен период 2007-2013 във Варненска област се реализират 19 проекта, 5 от които вече приключиха, на обща стойност над 205 млн. лева, отчете министър Василева. Тя добави, че целенасочено се инвестира в подобряването качеството на водите, като в момента се реализират проекти в пречиствателните станции във Варна и „Златни пясъци". През новия програмен период предстои да бъдат финансирани подобни проекти в Провадия и Аврен.