Акция Пешеходец тече във Варна
Акция Пешеходец тече във Варна / Dariknews, архив

Акция „Пешеходец” стартира във Варна. Тя е съвместна инициатива на фондация „Безопасни улици от Валя“ и „Пътна полиция“ в морската столица.

Целта на акцията е да се изостри вниманието не само на шофьорите, но и на пешеходците, защото те масово пресичат неправилно.  Тези нарушители трябва да бъдат глобявани, но не с 10 или 20, а с поне 100 лева. Необходими са по-солени глоби, по-сурови наказания, за да можем да опазим децата си и обществото като цяло, изтъкна Нели Петрова – майка на загиналата на пешеходна пътека във Варна Лора Иванова.

Акцията ще продължи до 29 април. На възлови места в града, където има голям поток от пешеходци, са разположени автопатрули на „Пътна полиция“, поясни Илиян Коев – един от полицаите, които следят за нарушители. Глобата за неправилно пресичане е 10 лева и се издава фиш.

Още в началото на акцията е бил предупреден възрастен пешеходец, неправилно пресякъл булеварда пред Катедралата. „Попитах го – ако беше блъснат и убит, кой щеше да е виновен. При което той ехидно ми се изсмя и ми обърна гръб“, разкри Нели Петрова.

Тя настоява общината да е по-съпричастна и да помага на фондацията в нейните начинания. „Или срещам отказ от страна на градската управа, или много слабо внимание, препращайки ме от кабинет на кабинет. Надявам се г-н Йорданов да бъде съпричастен към нашата болка и да ни помага в инициативите ни“, сподели Петрова.

Тя разкри, че подобна акция предстои и в София. Следващата инициатива на фондация „Безопасни улици от Валя“ ще бъде поставяне на стикери по коли, нарушаващи правилата за движение.