Аграрният сектор с най-голям ръст
Аграрният сектор с най-голям ръст / netinfo

Аграрният сектор е единственият в държаватa, който в момента бележи ръст. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при откриването на семинар “Селското стопанство и всичко за него” край Варна.

Според Найденов е важно да се развива печеливш за страната аграрен бизнес. Не бива  да се свързва като цяло българското село със селското стопанство, заяви още той.

Министърът представи конкретни намерения за подпомагане на сектора. Найденов заяви, че Европеската комисия продължава да го смята за надежден и предоставя за равитието му в европейските държави 48% от общия европейски бюджет. 

Фермерите ще могат да разчитат и на националните доплащания, които се очаква да бъдат не само в рамките на предвидените 220 млн. лева, но и на уговорените под условие допълнителни 150 млн. лева.

Ще бъдат отстоявани преференциите за земеделските производители по отношение на корпоративния данък, като той ще се възстановява на 60% при доказване на капиталови инвестиции, заяви Найденов. Нужно е обаче тази държавна помощ да се одобри от Европейската комисия.

От над 2 620 проекта, подадени по другата най-атрактивна мярка – 121 за модернизация на земеделските стопанства, са отхвърлени едва 61, което показва много добро овладяване на схемите за кандидатстване и подготовка на проектите.