АГ болницата на загуба с 97 000 лв.
АГ болницата на загуба с 97 000 лв. / netinfo
97 000 лв. е загубата на АГ болница “Проф. д-р. Стаматов” за 2007 година, а приходите й са намалели с 294 000 лв. Това отчете директорът на здравното заведение д-р Петър Ангелов пред комисията по „Собственост и стопанство”. Болницата сама плаща заплатите на работниците си и не получава достатъчно средства по клинични пътеки. Д-р Ангелов добави, че липсва финансиране по някои от дейности, които заведението развива. През миналата година в нея е отворен спешен акушеро-гинекологичен кабинет, за който държавата не е платила нищо.

Проблем съветниците съзряха и в отчетите на градския тубдиспансер. За 2007 година клиниката декларирала в общината 1 800 лв. печалба. За същия период от време по сметката на болницата са постъпили над 682 000 лв. От тях 132 000 лв. са дадени от държавата, а останалите пари е превела общината. Счетоводителят на клиниката Йорданка Узунова сподели, че печалбата е минимална, защото през цялата година болницата е работила на загуба. Според нея това се дължало на договорите, които директорът на лечебницата Ивайло Митишев е сключвал с външни фирми. Като пример Узунова посочи контракт с фирма, която е трябвало да изгради временна пречиствателна станция в двора на втората сграда на заведението в с. Константиново, но към днешна дата това не е направено. Директорът на клиниката не бе открит за коментар от съветниците.

4 000 лв. печалба за 2007 година отчете “Дентален център 1 Варна” ЕООД. Директорът на Стоматологията заяви пред общинарите, че разходите са много, а държавата не плаща за спешната помощ на социално слаби хора. Друг проблем според него е малкият наем от 10-16 лв., който частните стоматолози плащат на клиника.