Адвокат Шейтанов: Вторият оглед на “Хера” се обезсмисли
Адвокат Шейтанов: Вторият оглед на “Хера” се обезсмисли / netinfo
Вторият оглед на “Хера” вече е ненужен и се обезсмисли. Това заяви пред Дарик адвокат Владимир Шейтанов, който представлява част от роднините на моряците от потъналия край Босфора български кораб.

“Автентичността на фактите след 2 години мотаене и протакане е повече от съмнителна. За 2 години всичко може да се направи на 7,5 морски мили от брега, дори и на 72 метра под водата”, смята адвокат Шейтанов. Според него, има крещящи факти на несъответствие между онова, до което той и роднините са се добрали и това, което се твърди в официалния турски доклад.

"Турското следствие продължава да не ни информира за резултатите си, въпреки че сме страна по делото. Затова сме в процедура на подаване на жалба в Европейския съд по правата на човека, от където има сигнали, че жалбата ще бъде разгледана при първа възможност заради влошеното здравословно състояние на роднините на един от изчезналите моряци", разкри още адвокат Шейтанов.

Две държави 5 години не могат да стигнат до някаква истина. Това не може да успокоява и нищо чудно, че семействата са в тежко психическо състояние, коментира Шейтанов. По думите му, обявяването на изчезналите  моряци за починали би било прибързано, предвид изтичането на законния 5-годишен срок, след който може да се издаде смъртен акт на безследно изчезнало лице.

Сензационното заявление на един от роднините, че друго семейство на моряк от “Хера” е успяло да достигне до своя син, който се намира в България, не отговарят на истината, категоричен бе Шейтанов.

Утре ще се навършат 5 години от инцидента с "Хера". Плавалият под камбоджански флаг български кораб  потъна на 13 февруари 2004 г. на около 14 км северно от Босфора. Петима от екипажа – трима българи и двама украинци, бяха открити от водолази при първия оглед повече от месец след трагедията. Останалите 14 мъже от екипажа все още се водят безследно изчезнали, припомня Дарик.