/ Административен съд Варна
Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков подписа днес акта за встъпване в длъжност на новия председател на Административен съд-Варна Елена Атанасова Янакиева.

Тя беше избрана от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет след проведен конкурс на 26 февруари 2019 г., с 11 гласа „за“. Другият кандидат Евгения Иванова Баева получи 2 гласа подкрепа. Преди това съдия Елена Янакиева получи двойно по-голяма подкрепа в сравнение със съдия Евгения Баева от Общото събрание на съдиите от Административен съд-Варна. 

Съдия Елена Янакиева е родена на 04 април 1973 г. Завършила е юридическо образование през 1996 г. в ИУ-Варна. Има над 21 години общ юридически стаж, от които над 11 години в органите на съдебната власт като съдия. От 2007 г. тя правораздава в Административен съд-Варна, като от 16 юли 2015 г. до момента на конкурса е негов заместник-председател. Съдия Елена Янакиева е с ранг „съдия във ВКС и ВАС“. 

Като приоритет в работата си като административен ръководител съдия Янакиева поставя акцент върху  утвърждаване на постигнатото, продължаване и усъвършенстване на добрите практики в дейността и организацията на работа в съда. Новият председател ще работи активно за повишаване развитието на кадровия потенциал, за достигане на оптимално качество на съдебната дейност и високо ниво на административно обслужване на гражданите; за партньорство с медиите и достъп до информация за дейността на съда.

Основна цел в работата на съдия Елена Янакиева е ефективното, бързо и качествено административно правораздаване.