Абонати на Далкия-Варна дължат 1,2 млн. лв.
Абонати на Далкия-Варна дължат 1,2 млн. лв. / netinfo
1,2 млн. лв. без дължимите лихви са неплатените задължения на абонатите на Далкия-Варна за последните пет години, съобщи изпълнителният директор на компанията инж. Илия Николаев.

До момента варненската топлофикация е завела около 300 дела срещу неизрядни клиенти.

99,96 лв. за мегават час е цената на топлоенергията от началото на тази година, която ще заплащат абонатите на Далкия-Варна заради определената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране препоръчителна цена от 101,72 лв. за мегават час. Далкия-Варна ще спази изискванията, но ще въведе преференции за коректните си абонати, обяви главният изпълнителен директор на компанията Доминик Дуда.

От началото на тази година Далкия-Варна ще въведе уведомителна система за клиентите си. Писма ще получават длъжниците на градската топлофикация, които са закъснели с плащанията. Служителите на дружеството ще водят и индивидуални разговори с клиентите си, за да им обяснят новите преференции, които компания въвежда от тази година.

По 84, 96 лв. за мегават час парно отопление ще заплащат клиенти на местната топлофикация, ако 80 % от домакинствата във входа ползват топлоенергия и са изрядни платци. Абонатите, които закъснеят с плащането за предходния месец до седмица, ще дават по 89,96 лв. Същата ще е и цената за клиентите, които единствени във входа са на парно. Ако пресрочат срока за плащане на сметките си, ще дължат по 94, 96 лв за мегават час.

Само през тази година Далкия-Варна ще инвестира най-малко 200-300 хил. лв. в привличането на нови абонати. В началото на 2010 година ще заработи дългоочакваният проект биомаса, който ще направи дружеството по-малко зависимо от газа, коментира инженер Николаев.