98 години Независима България
98 години Независима България / netinfo
На този ден преди 98 години е обявена Независимостта на България. С този политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов, се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, която е наложена на страната ни по силата на Берлинския договор. Провъзгласяването на независимостта става със специален манифест, подписан от Фердинанд I, и прочетен при изключително тържествена обстановка пред църквата "Св. Четирийсет мъченици" във Велико Търново.

Актът на обявяването на Независимостта на България е важно историческо събитие, заело заслужено място в историята на българската държава.

С него се отхвърлят всякакви ограничения на международния статут на българската държава и в крайна сметка Европа е принудена да признае пълноправното й членство в голямото семейство на тогавашните европейски държави.

Обявяването на независимостта е предшествано и подготвено от Руско-турската освободителна война и от Съединението през 1885 г. - борбено, чисто българско дело.

За Независимостта на България съществува пълен политически консенсус между всички тогавашни партии, включително и опозиционните, които подкрепят правителствата при провеждането на тази политика.

По традиция кулминацията на честванията на Деня на независимостта е във Велико Търново.

ГЕРГАНА КОСТОВА, ДАРИК РАДИО - ВEЛИКО ТЪРНОВО:

С военен ритуал на хълма "Царевец" бе издигнато националното знаме по повод 98-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Националният трибагреник бе издигнат на царския дворец под проливен дъжд в присъствието на вицепрезидента Ангел Марин, народни представители, дипломати.

Вицепрезидентът подчерта, че днешният ден на Независимостта обединява всички българи, така както е било необходимо да се обединят, за да се извърши актът на Независимостта. “На хълма Царевец във Велико Търново миналото на България среща бъдещето”, каза още Ангел Марин.

На Паметника на независимостта венци и цветя бяха поднесени от името на държавния глава, премиера, председателя на Народното събрание, политически партии и граждани.

Пред Военния клуб бе открита паметна плоча на загиналите великотърновци във войните. На нея са изписани 220 имена. От 17:30 в църквата “Св. 40 мъченици”, където е обявена Независимостта преди 98 години, ще бъде направен театрализиран прочит на Манифеста, прочетен от княз Фердинанд, с който България е провъзгласена за самостоятелна държава.

Тържествената заря-проверка ще започне в 19:40 на площада пред хълма Царевец. Честванията ще завършат с празнични илюминации и аудиовизуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина".

ЧЕСТВАНИЯ ВЪВ ВАРНЕНСКА ОБЛАСТ:

ПРОВАДИЯ: 15-метров национален трибагреник бе издигнат на крепостта Овеч край Провадия. Инициативата по случай Деня на независимостта е на ВМРО Варна.Въпреки проливния дъжд и силния вятър знамето ще стои върху крепостта до 19.00 часа, съобщиха варненските воеводи.

ВАРНА: Денят на българската независимост бе честван и на едноименния площад в морската столица.Там Варненският и великопреславски митрополит Кирил отслужи тържествен молебен за България.Тържествено бе издигнат и националният флаг."Днес, на този ден, не можем да не споделим вълнението си от предстоящото присъединяване към Европейския съюз, което ще преповтори първоначалната наша принадлежност към духовното семейство на Европа", подчерта в словото си кметът Кирил Йорданов.