92 години от Арменския холокост
92 години от Арменския холокост / netinfo
92-рата годишнина от геноцида на Турция над арменския народ ще бъде отбелязана с литургия в църквата “Сурп Саркис”, която започва в 10:30 часа. В 6 следобед в храмовия дом ще се проведе и панихида. В 18:15 часа се предвижда поклонение пред паметната плоча на жертвите на геноцида в двора на църквата. В 18:30 часа ще тръгне и шествие до паметника пред Археологическия музей, изграден в знак на признателност към българския народ от арменската общност във Варна. Там ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на съпричастност към жертвите на Арменския холокост.

Арменският геноцид е термин, с който се отбелязва насилствената масова депортация и убийства на над милион арменци от младотурските власти в периода 1915-1917 година в Османската империя. И днес международната общност води спорове с Турция, която не признава арменския геноцид.

Над 16 държави официално признават арменския геноцид. Сред тях са Франция, Канада, Русия, Великобритания, Кипър, Белгия, Ватиканът. Европейският Парламент и ООН приемат резолюции, в които призовават Турция да признае избиването на 1.5 милиона невинни жертви. Въпреки международния натиск над Анкара, страната остава глуха за призивите за признаване на геноцида.

Армения е една от най-древните страни в света, с писмени източници отпреди 3500 години. Арменците първи приемат християнството като национална религия - преди 1700 години.