7 милиона oбщински пари за евтините автобусни карти
7 милиона oбщински пари за евтините автобусни карти / netinfo
Близо 7 милиона лева е сумата, която Община Варна ще плати за преференциалните карти за градския транспорт на ученици, пенсионери и хора с увреждания. Това решиха съветниците от общинската комисия по транспорт, след като бяха утвърдени разчетите на двата градски превозвача - “Градски транспорт” и “Транстриумф Холдинг”. Съгласно постигната договореност Общината ще поема 35 % от стойността на всяка карта.

Най-много средства ще отидат за абонаментни карти за пенсионери над 67 години - 5,8 милиона лева. В тези случаи Общината доплаща по 11 лева на карта. С по-евтини карти в града ще пътуват и 27 хиляди пенсионери до 67 години, като 500 пенсионери ще ползват евтини карти за извънградски линии.

Седем лева ще се доплащат за автобусни карти за ползващите градския транспорт 65 хиляди ученици. 9 лева ще бъдат доплатени за 2000 ученически карти за крайградски линии. 140 000 лева са нужни за доплащане на картите за незрящи граждани и 75 000 лева – за тези за деца с увреждания и сираци.

По предложение на председателя на комисията Веселин Марешки на следващото заседание на транспортната комисия ще бъде обсъдено предложението за изготвяне на наредба за оптимизиране на вътрешно-градския транспорт.