68 участници се включиха в традиционния турнир по ускорен шах на ГЕРБ
68 участници се включиха в традиционния турнир по ускорен шах на ГЕРБ / DarikNews.bg, архив

68 участници се включиха в девето издание на традиционният турнир по ускорен шах на ГЕРБ-Варна, което стартира днес по обяд във Фестивалния и конгресен център. На официалното откриване присъстваха кандидатът за кмет на ГЕРБ Кирил Йорданов, първият в листата на партията Николай Апостолов и народните представители Павел Димитров и Николай Костадинов. Организатори на турнира са кандидатът за общински съветник от листата на ГЕРБ Георги Недев, д-р Руслан Тошев, който е ръководител на ГЕРБ в район „Одесос" и Юлияна Боева.

При приветствието си претендентът за кметското място припомни, че във Варна шахът е заложен в образованието още преди спускането на европейска директива за задължителното му преподаване в школата. Той посочи, че основните мотиви за въведението са малкия разход на средства за условия за практикуване, възможността за упражняване на спорта във всяка възраст и през целия живот, приносът му за развитието на много качества у човек и ролята при преодоляване на различията между хората. В момента в 10 варненски училища се преподава шах и са обхванати 300 ученици.

Зад дъските застанаха участници от Шумен, Добрич и Сливен, както и много почитатели на играта от Варна. В турнира за пореден път се изявиха международните майстори Валентин Памбукчиян, Иван Янакиев и Димитър Карапчански, специални покани имат неувяхващите легенди на варненския мъжки шах Господин Атанасов и Златозар Керчев.

Надпреварата се проведе по швейцарска система в 7 тура в съответствие с правилника на шах на ФИДЕ и регламента на ускорения шах. Контролното време е 16 минути на състезател за завършване на партията. За съставяне на двойките за игра се използва специализирана компютърна програма "Swiss Perfect". Играе се с механични и електронни часовници.

Класирането е в зависимост от набраните точки на отделните партии. В случай на равенство ще се прилагат последователно следните допълнителни показатели: 1. "Медиана-Бухолц", 2. "Бухолц", 3. По-голям брой победи, 4. Коефициент на натрупване, 5. Бергер.

Награди на отличилите се раздадоха кандидатите за общински съветници Николай Апостолов, Иван Портних, Юлияна Боева и Георги Недев.