60-годишен задигна парите за операция на свой познат
60-годишен задигна парите за операция на свой познат / Дарик Варна, архив

Районният съд във Варна осъди на година строг затвор 60-годишен мъж от Силистра. Повдигнатото спрямо Пламен С. обвинение бе за това, че в периода 11-14 септември миналата година присвоил 3000 лева, която пациент на Военноморска болница заделил и трябвало да заплати за планова операция за подмяна на става, информират от съдебната пресслужба.

Болният и Пламен С. се познавали от родния си град, като подсъдимият му съдействал и придружавал при задвижването на процедурата по хоспитализация в болницата. Пациентът бил приет в лечебното заведение и насрочена датата за операцията - 14 септември м.г., а подсъдимият трябвало срещу издаден от лекуващия лекар талон за направление да внесе предвидената сума на касата на болницата. Вместо това, той взел парите на болния си познат и ги изхарчил за свои нужди. В деня на самата операция подсъдимият се появил в болницата и осигурил единствено необходимите кръводарители.

60-годишният Пламен С. бе осъден да заплати на пострадалия граждански ищец обезщетение за причинената му имотна вреда, заедно със законната лихва от датата на деянието. Освен наказанието от година затвор, съдът приведе в изпълнение и наложено му от Силистренския районен съд наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, тъй като инкриминираното обсебване се явява извършено в изпитателния срок на влязла в сила спрямо него предходна присъда.

15-дневен е срокът за обжалване или протест на присъдата.