6.5 млн.лв. е стойността на кокаина
6.5 млн.лв. е стойността на кокаина / netinfo
Кокаинът, който морето край Варна изхвърли вчера, е с общо тегло 24,5 кг и е на стойност над 6.5 млн.лв., пресметна нашият екип. Направената днес експертна справка е установила, че чистотата на наркотичното вещество е 81 %.

По данни на РЗ БОП – Варна от един грам се изготвят 2 дози с най-често предлагана чистота на нелегалния пазар 40% чисто вещество.

От Дирекцията на полицията във Варна все още не знаят по какъв начин чантата е попаднала във водата.

Според запознати обаче вчера в късния следобед в акваторията на комплекс "Златни пясъци" е била забелязана яхта, за която научихме, че вече се издирва от Гранична полиция.

Версиите, по които работят следователите в момента, са две. Едната е, че пратката е била изхвърлена на друго място, а течението я е довлякло към Златни пясъци. Другата версия е, че чантата е била спусната за специален адресат, тъй като е била опасана с буйове, които не позволявали тя да потъне.

Както първо Дарик радио-Варна информира снощи, чанта с бяло прахообразно вещество бе открита на плажа в района на хотел "Астория" в комплекса. Наркотикът е бил опакован в 23 пакета с приблизителна големина 20 на 30 см. Първи "находката" са открили туристи, почиващи в комплекса. Ето какво разказа за Дарик един от летовниците:

"Към 16:45 ч. на плажа пред хотел "Астория" изплува чанта с неясно съдържание вътре. Хората, които бяха там, на плажа, се втурнаха да я отворят, защото помислиха, че е нещо, което първо замърсява плажа, а второ, ще пречи на хората, които се къпят вътре. След отварянето на чантата се разбра, че вътре в нея има множество пликове с неясно съдържание, които бяха опаковани с оранжево тиксо. Пликовете бяха големи колкото нормален тефтер за писане и дебели колкото джиесем. Тъй като някои хора пожелаха да се обадят на полицията, веднага някой телефонира и на място дойде кола от полицейското управление. Помолиха един човек да влезе, и той изкара още една. Станаха две и се оказа, че вътре в морето може да има още чанти, обаче тъй като вече се смрачаваше, и полицаите изчакаха да извикат може би водолази или нещо друго, които да огледат района."