5400 варненци в забранителните списъци за евроизборите
5400 варненци в забранителните списъци за евроизборите / Sofia Photo Agency, архив

5 400 са варненците, чиито имена фигурират към момента в забранителните списъци за предстоящите избори за Европарламент. Цифрата съобщи в ефира на Дарик Варна главният секретар на общината Кристиян Богоев. Той призова гражданите да проверят изборния си статут навреме, за да  могат да гласуват на евроизборите. Богоев уточни, че списъците се правят от служба ГРАО със съдействието на МВР и грешки не са изключени.

Организацията по провеждане на евроизборите във Варна вече е започнала, разкри секретарят на общината. В момента се извършва преглед на секциите, защото опитът показва, че има такива с голям брой хора, които трябва да се прехвърлят към други, без да се нарушава режимът на гласуване. Може би ще се стигне и до разкриване на нови секции, предположи Богоев. Той допусна, че вероятно ще се наложи подмяна на част от амортизираните кабинки за гласуване.

Избирателите във Варна са над 300 000, но цифрата е динамична, обясни главният секретар на общината. Хората с постоянен адрес са около 371 000. Въпреки разрастването на града и миграцията от други населени места, раждаемостта в морската столица е спаднала, разкри Богоев. Децата под 7 години към момента са около 26 000. В същото време расте броят на пенсионерите, като жените в тази възраст са почти двойно повече. Мъжете над 63 години са малко над 26 000, а жените - 45 000.