бебе
бебе / iStock/Getty Images
Програмата финансира двойки с репродуктивни проблеми

52 бебета са родени по инвитро програмата на Община Варна към 18-ти декември т. г. съобщават от дирекция „Здравеопазване“.

Градът е един от първите в страната с разработени и въведени „Правила за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала". Програмата финансира двойки с репродуктивни проблеми - до 2 000 лв, за изследвания и манипулации и/или инвитро процедури със собствен генетичен материал, които не подлежат на финансиране, съгласно правилата на Центъра за асистирана репродукция; до 3 500 лева се отпускат за изследвания, манипулации и/или инвитро процедури с донорски генетичен материал /яйцеклетка, сперматозоиди или ембрион/ при възраст на жената до 48 години.

Дирекция „Здравеопазване“ предлага възможност за консултации на двойки, желаещи да кандидатстват за финансиране на дейности по асистирана репродукция, след предварително записване на телефон: 052/820-239.

Двойките, желаещи да кандидатстват, подават документи (искане, декларация, медицинска документация) на гише №13 в сградата на Община Варна.

Образци на документите за кандидатстване са публикувани на сайта на Община Варна, откъдето могат да бъдат изтеглени на адрес: http://www.varna.bg/bg/articles/10172/