500 лева глоба за счупен нос на ученик
500 лева глоба за счупен нос на ученик / Sofia Photo Agency архив

Варненският районен съд наложи 500 лв. глоба на 20-годишния Бранимир Атанасов за причинена лека телесна повреда на друг ученик. На 28 януари 2008 г., в двора на Пета Езикова гимназия, младежът счупил носа на десетокласник.

Инцидентът възникнал по повод отправяни обидни реплики от страна на потърпевшия ученик към приятелка на Атанасов. Тогава той учел в 12-ти клас и нееднократно преди сбиването отправял  предупреждение към пострадалия и неговия брат-близнак  да престанат  с обидите по адрес на приятелката му. Спречкванията обаче продължили, като бащата на пострадалия десетокласник при среща край училището с Бранимир Атанасов предложил да уреди помежду им боксов мач за изглаждане на противоречията.

Подсъдимият младеж сигнализирал на училищния психолог за спречкванията, но до съществена промяна в отношенията нe се стигнало. Така на 28 януари, в междучасие, при разминаване край училищна рампа в двора, между младежите отново се стигнало до сблъсък. Те си разменили обиди и юмруци и  въпреки намесата на охраната дванайсетокласникът с удар счупил носа на другия ученик. Пострадалото 17-годишно момче получило временно разстройство на здравето и последвала хирургична операция на носа.

Бранимир Атанасов е неосъждан и неосвобождаван до момента от наказателна отговорност. Освен глобата, той ще заплати на жертвата и сумата от 800 лева, както и над 500 лв. държавни такси и разноски.

Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.