5 премиери на фестивала Златната роза
5 премиери на фестивала Златната роза / netinfo
Над 20 нови български ленти ще видят варненци от днес до 9 октомври в 28-то издание на Фестивала “Златната роза”. Надпреварата се провежда веднъж на две години във Фестивалния и конгресен център.

Министърът на културата Стефан Данаилов ще открие 28-ия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" от 19 часа.

В тазгодишното издание ще участват български пълнометражни и късометражни игрални филми, произведени след 2006-та. Сред фаворитите за статуетката на Вежди Рашидов е и филмът на Явор Гърдев “Дзифт”, чиято прожекция е на 7 октомври от 20 часа.

Във фестивала участват още сръбският "Гуча!", "Крадецът на праскови", "Шивачки", "Осъдени души", както и филмът на Андрей Слабаков "Хиндемит".

Непоказваните досега пълнометражни филми са "Единствената любовна история, която Хемингуей не описа" на Светослав Овчаров и "Прогнозата" на Зорница София, а късометражните - "Птици божии" на Кристина Грозева, "План за отмъщение" на Константин Буров и "Всичко за теб" на Тома Вашаров.

Пет са премиерите в афиша на фестивала. В конкурсната програма са 25 филма, а в информационната - пет международни копродукции с миноритарно българско участие.