46 варненки са включени в ин-витро програмата на НЗОК
46 варненки са включени в ин-витро програмата на НЗОК / netinfo
46 варненки са включени в ин-витро програмата на НЗОК. 28 от жените вече са започнали лечение, а за 18 има принципно одобрение за включване при спазване на условията на финансовата рамка. Още 43 комплекта документи предстои да бъдат разгледани от експертната комисия на НЗОК в столицата. От откриването на програмата 89 са подали молби да ползват заплащаните от Здравната каса медикаменти по програмата за ин-витро лечение. Повече от половината са получили одобрение.

Шест са критериите за включване на здравноосигурени бездетни семейства в програмата, за които процедурите са единствената възможност за лечение на стерилитет. Сред тях са двустранна, пълна или частична обтурация на маточните тръби, тежка форма на ендометриоза, проблеми от страна на мъжа, ЛУФ-синдром, стерилитет с различна продължителност, когато вече е провеждано лечение с други конвенционални методи.

Възрастта на жените, включени в програмата за лечение, е от 18 до 40 години включително. Уточнен е лечебно-диагностичният алгоритъм, който трябва да бъде спазен, за да получат кандидатите одобрение и подпомагане. Участвалите веднъж в програмата на НЗОК, засега остават извън обсега за подпомагане.

Комплектът документи на кандидатите, които искат да бъдат включени в ин-витро програмата, заедно с молба (сводобен текст), се подава в РЗОК – Варна, ако изборът на личен лекар е направен на нейна територия. Документите се подават в деловодството на здравноосигурителната каса във Варна и по служебен път се изпращат в НЗОК, където се разглеждат от експертна комисия.

По програмата за in-vitro оплождане се заплащат само лекарствените продукти. Курсът на лечение може да протече по няколко схеми. Екипът, извършващ процедурите, преценява коя е най-подходяща, в зависимост от здравословното състояние на пациента. Всяка от схемите включва определен брой медикаменти. Стойността на лекарствата, които здравната каса поема, достига до 3 200 лв.

Лечебните заведения на територията на Варненска област, които работят по програмата за лечение на безплодието, са медицински център “Олимед”, Център по АРТ в АГ-болница и СБАЛАГ “Майчин дом”. В тях се извършва диагностика на заболяването, прилага се лечение и се комплектоват необходимите документи.