30 филма искат „Златна роза”
30 филма искат „Златна роза” / netinfo

30 игрални филма - 12 пълнометражни и 18 късометражни, ще се състезават за "Златна роза" в едноименния фестивал за ново българско кино, който започва днес и ще продължи до 13 октомври. Официалното откриване е в 19 часа във Фестивалния и конгресен център с прожекция на филма на Александър Донев, посветен на историята на "Златна роза".

Кинофорумът тази година се свързва с три юбилея - 50 години от първия фестивал "Златна роза" през 1961 г., 30-ото му издание сега и 20-годишнината на Националния филмов център. От тази година форумът за ново българско кино вече ще се организира ежегодно, а не веднъж на две години, както беше досега.

Българската публика за първи път ще види „Аве" на Константин Божанов, „Островът" на Камен Калев, „Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров, които вече спечелиха международно признание на най-реномираните фестивали това лято - Кан, Москва, Карлови Вари и Сараево.

Във Варна ще бъдат излъчени също „Love.net" на Илиян Дживелеков и „Лора от сутрин до вечер" на Димитър Коцев – Шошо, които вече успешно се срещнаха със зрителите в кината.