3 пъти повече контейнери ще обработва пристанище Варна-Запад
3 пъти повече контейнери ще обработва пристанище Варна-Запад / netinfo
До един месец може да бъде възложен анализът за концесионирането на пристанище Варна – Запад. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев при откриване на първия етап от изграждането на интермодален терминал на порта. Според него, ако до концесия все пак не се стигне, има втори вариант. Така например, завод “Девня”, който е сред основните клиенти на пристанището, може да финансира построяването на нови съоръжения към порта, а след това да плаща по-ниски пристанищни такси.

С нов терминален софтуер за обработка на контейнерите разполага от днес пристанище Варна-Запад. Чрез сайта на порта може да се следи движението на контейнерите - дали те са на кораби или са разтоварени на кея. Новият информационен център ще увеличи тройно количеството обработени контейнери, прогнозира министърът на транспорта.

Данаил Папазов, директор на "Пристанище Варна" ЕАД очаква товарите през порта да достигнат 8 млн.тона до края на годината. 130 хил.тона са обработените контейнери досега, което е с 65% повече в сравнение със същия период на миналата година. Предстои вторият етап от модернизирането на пристанище Варна-Запад, в който трябва да бъде изграден специален склад за обслужване на клиенти, обясни Папазов.