3-месечните рецепти се изписват с една потребителска такса
3-месечните рецепти се изписват с една потребителска такса / netinfo

Тримесечните рецепти за лекарства, които здравната каса заплаща частично или напълно, се издават с един преглед при общопрактикуващите лекари, за което пациентите заплащат само една потребителска такса. Това припомнят от Районната здравноосигурителна каса във Варна. Потребителската такса се дължи за извършен медицински преглед.

122 договора са сключени до днес между РЗОК и аптеки във Варна и региона, които ще си партнират със здравната каса. На собствениците на пет аптеки са връчени съобщения за нередности в изискващата се документация по закон. След отстраняването им РЗОК има готовност да сключи договори и с тях. Само четири аптеки, които са били досега партньори на здравната каса, са отказали да сключат договори по време на това договаряне.

От вчера в сила е новият позитивен лекарствен списък, припомнят още от Касата. Списъкът на лекарствата е публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването и на сайта на НЗОК. По него от днес ще бъдат изписвани лекарства за домашно лечение,  заплащането на които касата ще поема напълно или частично. Рецепти, издадени след 1 юни тази година, които съдържат отпаднали от позитивния лекарствен списък медикаменти, няма да се изпълняват от аптеките и няма да бъдат заплащани от НЗОК. Рецептите, които съдържат липсващи в новия позитивен списък лекарства, ще бъдат изпълнявани от аптеките и заплащани от здравната каса, само ако са издадени преди 1 юни тази година. Списъкът на отпадналите от позитивния списък лекарства е на разположение на лекари и аптеки.