24 на сто от българките - готови на аборт
24 на сто от българките - готови на аборт / netinfo
24 процента от българките биха направили аборт при всякакви обстоятелства, а 5.5 на сто не знаят какви рискове крие той. Това сочат данните от интернет проучване сред жени на възраст от 19 до 30 годишна възраст, изнесени от д-р Капка Атанасова – акушер гинеколог във варненска частна болница.

От 2000-та година абортите в България започват да се изравняват с броя на ражданията, което е добра тенденция, коментира д-р Атанасова. Въпреки това обаче според нея прекъсванията на бременност у нас са твърде много. Само за 2006 г. са абортирали 37 хил. българки, а големият брой аборти се дължи на непознаването на методите за контрацепция

Според интернет проучване, проведено в началото на тази година, само 13 процента от жените в България категорично отричат абортите. Като цяло пък най-неинформирани за предпазването от нежелана бременност и негативните следствия от аборт, са младите момичета под 18 г. Най-запознати с ползите от контрацепцията са жените на възраст от 19 до 35 г.

Според д-р Станимир Хасърджиев –специалист “Обществено здраве”, 46 процента от жените не използват никакъв метод на предпазване от нежелано забременяване, факт, който е доста тревожен пред вид броя на абортите у нас. У много българки все още битува митът, че оралните контрацептиви са вредни, което съвсем не е така, коментира д-р Хасърджиев. Според него новите поколения таблетки са все по-пречистени и дори водят до редица ползи в здравословно отношение. Освен това предпазват от бременност почти 100 процента. Варненки са най-запознати с качествата на новите хапчета в сравнение със старите орални контрацептиви, сочи вече цитираното изследване. За момента обаче най-разпространеният начин за контрацепция си остават презервативите.

Във връзка с проблемите на контрацепцията във Варна ще се проведе “Седмица на отворените врати” От 9-ти до 13-ти юни всички желаещи момичета и жени ще бъдат безплатно консултирани в ДКЦ 1 “Света Клементина” в каб. 321 всеки делничен ден без предварително записване.