21 пречиствателни станции ще има по Черноморието до 2010г.
21 пречиствателни станции ще има по Черноморието до 2010г. / www.dnevnik.bg
Общо 21 пречиствателни станции трябва да бъдат построени по Черноморието до 2010 година. Това съобщи директорът на Басейнова дирекция за Черноморски район Венцислав Николов. В процес на изграждане са 4 от съоръженията. Според Николов срокът за строежа на останалите е съвсем достатъчен, тъй като финансовите средства са осигурени. Част от парите са по предприсъединителната програма ИСПА, а друга част – по Оперативна програма “Околна среда”.

Шефът на Басейновата дирекция коментира, че икономическата криза ще бъде добър шанс за спасяването на природата и за овладяване на прекомерното строителство. Той очаква това да повлияе и върху състоянието на Черно море, което през последните години се подобрява.

Във връзка с Международния ден на Черно море – 31 октомври – от дирекцията са предвидили викторини за учениците, участие в “еко скайп”, открит урок със студенти към ТУ – Варна, както и награждаване на победителите във фотоконкурса “Черно море – моята радост и грижа”. Сред събитията е и почистването на централния плаж от 13.00 до 13.30 часа на 31 октомври.