2 екипа на Енергото ще дежурят денонощно
2 екипа на Енергото ще дежурят денонощно / netinfo
За зимния период Електроразпределение Варна ще назначи 2 аварийни групи, които ще дават постоянни денонощни дежурства. Това става по настояване на ръководството на Общинския съвет.

Досега аварийните групи на дружеството даваха домашни дежурства, което бе и основната причина за ненавременното отстраняване на възникналите аварии в електропреносната система на града.

Председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов и ръководството на Енергото се срещнаха, за да обсъдят съвместни действия за преодоляване на проблемите с електрозахранването.

Основният проблем, който предстои да се решава, е за собствеността на част от съоръженията в електропреносната система. По думите на председателя на Управителния съвет на Електроразпределение Варна - Райнхард Ашендорф - 30% от трансформаторните станции във вилните зони и почти 100% от нисковолтовата мрежа в града не се стопанисват от дружеството.

Към един от електропроводите в кв. "Галата" например са свързани 70 трансформатора, 30 от които не се стопанисват от дружеството. И когато стане авария само в един от тях, прекъсва подаването на тока в цялата система. 

По думите на Борислав Гуцанов втората среща с ръководството на Енергото е била много по-ползотворна от първата. "Тръгна се по един правилен път на всеобщи действия за решаване на проблемите с тока във Варна", коментира Гуцанов.

Ръководството на Общинския съвет е настояло Е. ON да премести административния си център на управление от Горна Оряховица във Варна, защото "основното потребление на електроенергия е в нашия град, при нас са и големите инвестиции" - обоснова се Борислав Гуцанов.