15 на сто от учениците пропуснаха училище днес
15 на сто от учениците пропуснаха училище днес / Дарик Варна, архив

Около 3500 от общо 23 000 ученици първа смяна са отсъствали от първия учебен час във Варненско. Това съобщи за Дарик Йорданка Атанасова - началник на Регионалния инспекторат по образование.

Обичайно е след коледната ваканция да има толкова отсъстващи, коментира Атанасова. Според данните, с които началникът на Регионалния инспекторат по образование разполага, немалка част от липсващите ученици са болни, други са извън града с родителите си, а трети може би отсъстват заради организираното национално бягство от училище на 3 януари.

Тепърва ще се уточнява колко са бойкотиращите учебните занятия днес. Тези, които нямат основателна причина за липсата им в клас, ще получат нeизвинени отсъствия, категорична бе Атанасова. По думите й, на училищните директори е разпоредено да разговарят с родителите на отсъстващите ученици, за да бъдат изяснени причините за неприсъствието им класните стаи.

До 3 дни в годината всеки ученик има право да отсъства с извинителна бележка от родителя до класния ръководител, според Правилника за приложение на Закона за народната просвета. До 7 учебни дни всеки ученик може да пропусне, ако родителят е поискал разрешение от директора. В някои от варненските училища днес има отсъстващи с подобна причина, но те са рядкост, а мотивите са уважителни, посочи шефът на образованието в региона.

"3-ти Януари 2011 г.- Ден за Национално Бягство от училище". Така се нарича група във Facebook. Според организаторите й за учениците на всички училища в България днешният ден ще бъде неприсъствен ден или поне за тези, които смятат, че са ощетени от малката почивка, наречена "Коледна ваканция ". Бойкотът е подкрепен виртуално от десетки хиляди ученици. Според "бунтовниците" начините за удължаване на ваканцията са няколко. Сред тях сдобиване с медицинска бележка или извинителна бележка от родител.