/ iStock/Getty Images
Двама чужденци, подсъдими за контрабанда на прекурсори и материали за производство на синтетична дрога в особено големи размери, получиха присъди от по 15 години затвор от Окръжния съд във Варна, съобщиха от прокуратурата.

44-годишният нидерландски гражданини и 60-годишният белгиец бяха признати за виновни, че в периода от 26 януари 2017 г. до 16 март 2018 г., в Девня, в съучастие като съизвършители, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешение, пренесли през границата на страната 4297,5 литра прекурсор пиперонил-метил-кетон и 4400 килограма прекурсор алфа-фенилацетоацетонитрил, на стойност над 3 000 000 лева. 

Обвиняем отива на съд заради притежание на три различни вида наркотици

Прекурсорът трябвало да бъде доставен на действащи нелегални лаборатории на териториите на Холандия, Белгия и Великобритания, където се произвеждали таблетки „екстази“, предназначени за пазара на синтетична дрога на територията на Европейския съюз и Азия.

За организацията на контрабандния канал бил отговорен нидерландският гражданин, а намирането на подставени лица, фирми и транспорт за Нидерландия било поверено на живеещия в Бургас белгиец, който осъществявал логистичната подкрепа на територията на България.

Двамата били задържани на 7 юни 2018 г. Присъдите могат да се обжалват пред Апелативния съд във Варна.
БТА