14,5 г. затвор за убийците на възрастна жена от с.Синдел
14,5 г. затвор за убийците на възрастна жена от с.Синдел / netinfo
По 14 години и половина "лишаване от свобода" при първоначален строг режим присъди днес Варненският окръжен съд на 29-годишния Сали Коруков от Провадия и 28-годишния Марин Калчев от с.Величково, Варненска област, за грабежа и бруталното убийство на възрастна жена от с.Синдел, станало през късната есен на миналата година. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

При условията на "съкратено съдебно следствие", пълно признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, Коруков и Калчев получиха присъди под минимума, предвиден от закона. Двамата наследници на 73-годишната жертва ще получат по 40 000 лв обезщетение за претърпените неимуществени вреди.

ВОС призна вината на Сали и Марин затова, че на 5 ноември миналата година, в съучастие като съизвършители със сила и заплахи ограбили старицата и я убили. Часове преди зверското посегателство двамата мъже се почерпили в местната кръчма и замислили набега в дома на беззащитната възрастна жена, за която знаели, че има пари. Разбили дома на старицата и нахлули в стаята, където спяла.

Още при първия опит на изплашената жена да ги попита какво искат започнал побоят. Двамата удряли първо с ръце, после и с цепеница от дървата за огрев. Главата и тялото на жертвата били размазани. Последният удар нанесъл Марин с облегалката на стола. След като се убедили, че жената е мъртва, двамата обърнали къщата наопаки, за да търсят пари. В крайна сметка си тръгнали със 7 лв на стотинки, с една брадва и касетофонче.

Жестокото убийство беше разкрито само за два дни, въпреки, че Сали се е укривал при свои роднини в с.Брестак. Двамата ще платят солидарно 4 487 лв общо разноски по делото и държавни такси върху уважените граждански искове.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.