13 са кандидатите за поста на покойния дядо Кирил
13 са кандидатите за поста на покойния дядо Кирил / снимка: Дарик Варна, архив

13 епископи са кандидати за поста на покойния митрополит Кирил, съобщиха от Светия синод. Това  са епископите Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил. Епископите  Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, Проватски Игнатий, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Мелнишки Серафим също са сред претендентите за високия пост.

Епархийският избор е насрочен за 17 ноември 2013 г. Той ще бъде организиран и проведен под председателството на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол. На него епархийските избиратели ще излъчат двамата кандидати, събрали най-много гласове.

Каноничният избор ще се състои седмица по-късно – на 24 ноември, в София. На него патриарх Неофит и синодалните архиереи с гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Варненски и Великопреславски митрополит.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше открит мъртъв на 9 юли във водите на Черно море, на плажа под варненската местност "Траката". Причината за смъртта е удавяне, показаха резултатите от аутопсията.