103 европейци от 19 страни са лекувани във Варна
103 европейци от 19 страни са лекувани във Варна / netinfo

Остри чревни инфекции и инфекциозни болести, отравяния с медикаменти и битови отрови, леки и среднотежки черепно-мозъчни травми и лечение на солидни тумори, са най-честите заболявания, заради които граждани на Европейския съюз са търсили медицинска помощ във варненските лечебни заведения. Общо 103-ма европейски граждани са лекувани в болниците във Варна през периода януари – септември тази година, като за тях Здраваната каса в морската столица е платила общо 79 хил. лева. (

83-ма от европейските граждани  са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ с европейска здравноосигурителна карта или временното удостоверение. Това се е случило по време на техен кратък престой в морския град за почивка и туризъм. 20 европейци пък са били лекувани с формуляр Е 121, с какъвто се ползват постоянно пребиваващите в нашата страна европейци, които са включени в българската здравноосигурителна система.

Най-много граждани на страни от Европейския съюз - 53-ма, са  лекувани в университетската болница “Света Марина”, а в “Света Анна” са приети за лечение 30 чужденци за деветмесечието. Медицинска помощ на нуждаещите се европейци са оказвали всички болници, договорни партньори на здравната каса. За лекарства за домашно лечение на здравоосигурените европейски граждани касата е платила близо 3000 лева за периода януари – септември. Пребиваващите във Варна граждани на Европейския  съюз са ползвали през периода и лабораторни изследвания, както и първична и специализирана извънболнична медицинска помощ по здравна каса.

Справка в отчета за деветмесечието на РЗОК – Варна, показва, че средната стойност на лекуваните през периода британски граждани е 951, 26 лева, на германските – 743 лева, на белгийците – 594 лева, на поляците – 535 лева, на холандците – 530 лв. За периода до септември във Варна са лекувани граждани на 19 европейски страни. Най-скъпата клинична пътека, по която през периода е лекуван европеец във Варна, е клиничната пътека 51 – остър коронарен синдром с персиситираща елевация, за която касата е платила 5250 лева.

За цялата 2008 год. Здравната каса във Варна е платила общо 82 568 лева за лечението на европейски граждани, а през 2007 г. сумата е била 32 260 лева.