/ iStock/Getty Images
"В област Търговище започна кампания за извършване на бързи антигенни тестове сред преподавателите и персонала в училищата.

То се провежда децентрализирано по общини и се извършва от медицинските специалисти в учебните заведения, след предварително обучение от служители на РЗИ", съобщи пред репортер на началникът на Регионалното управление на образованието Елка Станчева.

Ще бъдат направени общо 739 антигенни теста: 561 на педагогически специалисти и 178 на непедагогически персонал. В първия ден на кампанията - 25 януари, са извършени 167 теста, а вчера - други 171 теста. Към момента няма положителни резултати за COVID - 19, информират от РУО.

Министерството на образованието и науката започва кампания за ваксиниране на педагогическите специалисти и обслужващия персонал в детските градини и училищата. На желаещите е изготвена и предоставена информация. Ваксинирането е доброволно.

Събрана е и е предоставена информация на компетентните органи, допълни Станчева. Ваксинирането ще започне веднага след доставката на ваксини. В областта 363 педагогически специалисти (от общо 1561) и 90 души непедагогически персонал (от общо 816) са изявили желание да се включат, конкретизират от РУО.
БТА