/ Община Търговище
15 са родените деца чрез съдействието на общинския фонд „ин витро“
По случай Деня на родилната помощ, който в народната традиция отбелязваме като Бабинден, в Община Търговище гостуваха самодейците от читалище „Йордан Миндов-1892“, село Алваново и от пенсионерски клуб „Капитан Петко“, съобщиха от Общината.

Отбеляха празника с бабино хоро в разложкото село Баня (ВИДЕО)

Те представиха пред кмета д-р Дарин Димитров тематична фолклорна програма и възстановка на обичая „бабуване“. Както традицията на празника повелява, самодейците дариха домакина д-р Димитров с пешкир, питка и сапун, с пожеланието в Търговище да се раждат все повече деца.

„Нека се множат децата ни, нека бъдат здрави и нека им предаваме хубавите български традиции, които са ни съхранили във времето“, заяви кметът. Припомняме, че Община Търговище от години подкрепя репродуктивното здраве чрез общинския фонд „ин витро“. За последните 4 години от него са финансирани 47 двойки с до 2500 лв. за изследвания и съпътстващи процедури.

Отбелязваме Деня на родилната помощ – Бабинден по стар стил (ВИДЕО)

Родените деца от създаването на фонда през 2012 г. до днес са 15. Последните данни са за момченце, родено в средата на януари тази година. През 2020 г. Община Търговище е заложила 35000 лв. в проектобюджета си за подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми.

На предстоящата на 30 януари сесия Общинският съвет следва сумата да бъде одобрена с приемането на бюджета.  Съветниците трябва да определят и състава на комисията за разглеждане на исканията за финансово подпомагане. Приемът на заявления за подпомагане ще бъде обявен през март.