/ iStock/Getty Images
Индустриалният парк в Търговище е финансиран. 27 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ, която министерството администрира по линия на европейските програми.

Това заяви в Търговище министър на регионалното развитите Росен Карадимов. Общината е с 30% вътре в парка. Индустриалните паркове са ключови от гледна точка на реиндустриализацията на България, защото тук могат да бъдат привличани ключови инвеститори.

Градовете в миналото имаха своите индустриални носители, всеки един окръжен град имаше носител, който поддържаше жизненото ниво и демографската политика в тези центрове.

Община Търговище ще кандидатства за изграждане на индустриална зона

"В момента, в който в България беше реализирана приватизацията, съвсем други мощности влязоха, други икономически правила влязоха, постепенно процесите започнаха да водят до много тежки регионални дисбаланси и затова индустриалните паркове са много важни", изтъкна Карадимов.

"Не защото едни пари безвъзмездно ще дойдат тукa, не защото някой ще изгради съответната логистика, а защото тук могат да бъдат привлечени и привличани ключови инвеститори, които освен при даден продукт икономически да осигурят и квалифицирано предлагане на работна ръка подчертавам квалифицирано, което да позволи на младите хора на хората до 40-годишна възраст да намерят своето професионално признание", подчерта министърът.

Високотехнологични производства, софтуери, автомобилна индустрия - всичко това е възможно в един индустриален парк, по думите на Карадимов и затова е задължително да посетим всички райони, които спечелиха проекти за индустриалните паркове,

За да подчертаем и другите възможности, които Министерство на иновациите растежа, включително до мене Илияна Иванова изпълнява длъжността председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие промени своя устав със стратегия на Министерски съвет.

"Банката може да финансира изграждането на индустриалния парк без ограничение до момента, до който се получи безвъзмездната финансова помощ. Банката може да кредитира и оная част от сумата, която инвеститорът е заложил като свое самоучастие", добави Карадимов.

"Запознахме колегите от бизнеса, фирмите и с другите възможности и другия инструментариум, който Министерство на иновациите и растежа предлага, очертах възможността за тясно сътрудничество между индустриалния парк и Българската агенция за инвестиции, която също е под шапката на Министерството на иновациите и растежа, за да може когато инвеститорът дойде, той не само да избере подходящия индустриален парк, но той да може да кандидатства и за сертификат пред Българската агенция за инвестиции, която му дава възможност да получи възмездна и безвъзмездна помощ от страна на държавата заради инвестицията, която е направил.

И когато тези няколко елемента ги вържем в един цялостен цикъл - индустриален парк, безвъзмездна помощ, финансиране и подпомагане на инвеститора през неговото сертифициране, ако тая политика се води целенасочено, разумно и с цел до 5-7 години България може да бъде променена", подчерта Карадимов.

"Защото имаме образована работна ръка, имаме свръхинтелигентно младо поколение, много интелигентна администрация, работеща администрация, имаме ниски данъци и прекрасна природа и всичко това ако условието бъде подходящо зададено може да доведе до промяна на целия регион и до промяна на страната", убеден е министърът. Той даде пример с Унгария, която в момента е флагманът на инвестициите.

"Една инвестиция за един завод за 10 млрд. долара. Само една инвестиция, в един завод в индустриален парк. За 2023 година ние се гордеем, че в България има преки чуждестранни инвестиции за 7 милиарда лева, каза още Карадимов. Това е локомотив, който може да изтегли цялата икономика, образование, бизнес, ако щете и здравеопазване", заяви още той. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС