/ iStock/Getty Images
Две момичета от Търговище са избрани за посланици на Международната награда на херцога на Единбург. Селин Билгинова и Айсун Исметова от Първо СУ "Св.Седмочисленици" достигнаха до сребърно ниво в Наградата - те вече са част от националния офис и имат право да дават идеи, предложения и препоръки за дейността на организацията, съобщиха от ръководството на учебното заведение.

Девойките ще са в пряка връзка с ръководния екип на Наградата, ще имат специални мисии, сред които най-важната е да вдъхновяват други младежи да се включат в международната програма.

И през тази година общият брой на участниците от Първо СУ се увеличава. На ниво "Бронз" са се включили 18 младежи. С помощта на своите ментори те развиват ключови житейски и лидерски умения, допълват от училището.

"Програмата е мощен инструмент за развитие и самоусъвършенстване на младите хора. Участвайки в нея, те опознават по-добре себе си, откриват кои са силните им страни, запознават се с много нови и интересни хора от цял свят и, не на последно място, се забавляват", коментира преподавателят Анета Милева, лидер в младежката програма.

Първият награден участник от училището беше Никола Георгиев. Той споделя, че покореното бронзово ниво му е отворило много врати: помогнало му е да се изгради като личност и е запазил хубави спомени от преживяването.

Международната награда на Херцога на Единбург е водеща младежка програма за личностно развитие и постижения. Тя работи активно в 21 български града с 250 доброволци и над 750 младежи. Межуднародната награда има три нива - бронз, сребро и злато, в които участниците си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство, насоки и подкрепа от опитни ментори трябва да постигнат за определен период от време.
БТА